Jedan studira fiziku, drugi je učenik Elektrotehničke škole, a zajednička im je strast Rubikova kocka koju slažu objema i jednom rukom, nogama, a povremeno to rade čak i naslijepo. Cilj im je da to urade za što manje vremena i sa što manje poteza.

Prijedorčani Marko Vukadinović, budući fizičar, i Bojan Perić, budući student Elektrotehnike, imaju i svoje lične rekorde pa je tako prvi stručnjak za „megaminks“,dvanaestostrani ekvivalent Rubikove kocke, koju uvijek nosi sa sobom, a drugi obara rekorde u slaganju kocke jednom rukom i nogama.

Marko otkriva da je prije tri godine, kad je stigao u Banjaluku, na studije, bilo tek nekoliko zaljubljenika u Rubikovu kocku, ali ih je danas mnogo više.

-U BiH trenutno ima bar nekoliko stotina slagača, a naše uputstvo za početnike ima više od 20.000 pregleda. – kaže Vukadinović, koji je Rubikovu kocku do sada slagao u Osijeku, Beogradu, Zagrebu, a početkom juna te vještine će pokazati i na takmičenju u Podgorici.

Njegovim stopama lagano ide i Bojan, koji je, za početak, u svojoj školi osnovao i sekciju ljubitelja Rubikove kocke, koja okuplja desetak članova. Poručuju da im je cilj zainteresovati što više ljudi, prvenstveno zbog novih druženja, ali i zbog takmičenja, razmjene iskustava, novih slagalica i Rubikovih kocki…

Dnevni avaz
Foto – Marko Vukadinović/Bojan Perić/klix.ba